Historien och betydelsen av olika flaggor

Hur bestäms egentligen utformningen av en flagga? Sätts färgerna ihop på måfå eller ligger det en djupare tanke och betydelse bakom? Nedan har vi listat fyra flaggor som du säkerligen känner igen, men frågan är: har du någon aning om vad mönstrena och färgerna på flaggorna egentligen symboliserar?

Svenska flaggan

I sann nationalistisk anda börjar vi med att ta en titt på Sveriges flagga. Flaggans utseende känner du till sedan tidigare, men visste du att korset på flaggan symboliserar kristendomen? Antagligen en nyhet för de flesta, med tanke på att vi svenskar är ett av världens mest sekulariserade folk.

Flaggan har med största sannolikhet inspirerats av den danska ”Dannbrogen”, som var den första nationsflaggan i Norden. De äldsta dokumenterade bevisen från flaggan kommer från 1500-talet då den beskrivs i ett kungligt brev. Färgerna blått och gult kommer från folkungaättens vapen och Sveriges gamla riksvapen.

USA:s flagga

USA - amerikansk flagga

Vår kvalificerade gissning är att det faktiskt är fler svenskar som har koll på betydelsen av USA:s flagga än den svenska. USA:s flagga, som består av 13 röda och vita ränder samt ett blått fält med vita stjärnor, antogs officiellt den 4 juli (USA:s nationaldag) år 1960. Flaggan har ett antal olika smeknamn såsom ”Stars and Stripes” och ”Old Glory”.

Tack vare amerikansk flagga har stjärnorna blivit en populär symbol i västvärlden. Ordet Stars används oerhört ofta i populär musik. Ett exempel på detta är låtarna Written in the Stars och Stars are Blind. Samma gäller film (Star Trek, Star Wars, för att nämna några) och spel som Starburst slots. Självklart handlar mycket om stjärnorna även i tv-shower  som Sikta mot Stjärnorna och Pop Stars.

Flaggans utseende bestämdes redan under den amerikanska revolutionen men har ändrats ett flertal gånger sedan dess. De tretton rödvita ränderna på flaggan representerar USA:s tretton ursprungliga delstater, medan de 50 stjärnorna symboliserar landets nuvarande 50 delstater.

Sydafrikas flagga

Sydafrikas flagga bild

Ett land med en intressant (och även splittrad) historia är Sydafrika, vilket reflekteras i landets flagga. Den nuvarande sydafrikanska flaggan blev officiellt antagen så sent som i april 1994. Innan flaggan designades av Frederick G. Brownell hade landets regering låtit sydafrikanerna själva skicka in förslag till en ny flagga, men man tyckte inte att något av förslagen var tillräckligt bra.

De röda, blåa och vita färgerna i flaggan representerar landets europeiska historia, då Sydafrika länge var en Nederländsk koloni och fortfarande har en betydande befolkningsandel med Nederländska rötter (Nederländernas flagga röd, blå och vit).

De svarta, gula och gröna fälten i Sydafrikas flagga kommer från det socialdemokratiska frigörelseparitets African National Congress flagga, medan det gaffelformade korset symboliserar att den europeiska och afrikanska befolkningen i landet står enade inför framtiden.

EU-flaggan

EU-flaggan, eller den Europeiska flaggan, består av en blå bakgrund och tolv guldfärgade stjärnor i en cirkel i mitten. Enligt EU själva symboliserar flaggan dels den europeiska unionen, men även kontinentens enande och identitet.

Till skillnad från vad många tror, och till skillnad från den amerikanska flaggan, så har antalet stjärnor på EU-flaggan ingenting med antalet medlemsländer i unionen att göra. Istället representerar stjärnorna solidaritet, enhet och harmoni bland folket i Europa.

Frågan är dock, kommer den europeiska flaggan att vara ett minne blott i framtiden? Efter Storbritanniens utträde ur EU spås det att fler medlemsländer kan lämna inom de närmsta åren, vilket eventuellt skulle kunna bli den Europeiska Unionens fall. Redan idag går det att hitta odds online på att EU kommer att splittras i framtiden, och även om oddsen är relativt höga för att det faktiskt kommer att ske så är det ingen omöjlighet.

Categories: My Blog