USA flagga – allt du behöver veta

Alla flaggor har sin egen historik och symbolik, men USA:s flagga är kanske den mest välkända och känsloladdade av dem alla. En flagga USA lämnar ingen oberörd, de flesta har en relation till och åsikter om den, vare sig omdömet är positivt eller negativt.

Amerikanska flaggans historia

Den amerikanska flaggan brukar kallas för Star and Stripes eller The Star-Spangled Banner. Det senare namnet har också blivit namnet på den amerikanska nationalsången.

Den första amerikanska flaggan såg något annorlunda ut eftersom den helt saknade fältet med stjärnor i. Istället fanns där en infälld Union Jack, den brittiska flaggan. Idén med stjärnbaneret kom först två år senare då flaggan uppdaterades med tretton stjärnor som symboliserade de första delstaterna.

Efter det har utseendet förändrats ytterligare 26 gånger, men endast marginellt. Det har främst handlat om att lägga till stjärnor, det vill säga stater, samt mindre förändringar i formatet. Det nuvarande utseendet fick flaggan 1960, då den 50:e delstaten Hawaii tillkom. De tretton ränderna (sju röda och sex vita som representerar de ursprungliga delstaterna) har dock varit konstanta.

Även färgerna har sin symbolik. Den vita färgen symboliserar självklart renhet och oskuld. Det röda ska personifiera tapperhet, mod och uthållighet. Den blå färgen står för rättvisa, vaksamhet och drivkraft. Sammantaget ska färgerna alltså symbolisera ett renhjärtat, modigt och uthålligt land som har drivkraft och som verkar för rättvisa.

USA flagga – politik

USA:s flagga spelar en avgörande roll vid firandet av den amerikanska nationaldagen, 4th of July, som medborgarna firar till minne av självständighetsdagen från britterna. På engelska heter dagen officiellt United States Independence Day och det amerikanska folket går man ur huse för att vifta med sina flaggor som en symbol för det mest framstående landet i världen.

Många västländer, inklusive USA själva, uppfattar landet som världens största demokrati med ett starkt fokus på individens rättigheter. Alla delar dock inte den synen. I många delar av världen, främst i Asien men även på andra kontinenter, finns ett stort motstånd mot den amerikanska livsstilen och allt vad den står för.

Den amerikanska flaggan får i den här polariseringen ofta stå som symbol för den amerikanska livsstilen – på gott och ont.

Förebild för andra flaggor

Det många kanske inte vet är att den amerikanska flaggan har stått som modell för andra länders flaggor såsom Liberias. Den liberianska flaggan påminner mycket om den amerikanska med sina elva horisontella vita och röda band. De ska representera de elva länder som 1847 skrev under den tidigare slavkolonins självständighetsförklaring. Än idag är bandet mellan de båda länderna starkt.